petak, 15. veljače 2019.

Zog

Julia Donaldson je u našoj kući ili apsolutni top ili totalni flop. Puno pišem o njoj jer smo puno njenih slikovnica pročitali, neke trenutno čitamo, neke smo i kupili, a neke su nam još na popisu za čitanje. Što mogu kad ih je tako puno?

Posudili smo Zoga. Slikovnica dolazi u tvrdom uvezu, ilustracije potpisuje Axel Scheffler, a cijena joj je 90 kn, nakladnik Ibis grafika. 


U fazi smo zmajeva i dinosaura pa nam je to najdraža polica u knjižnici. Ali taj Zog nam nije baš sjeo. Priča je to o zmaju imena Zog koji pohađa zmajsku školu te o tome što uče u prvom, drugom, trećem, i tako dalje, razredu. Zog mora svladati sve vještine da bi osvojio zlatnu zvijezdu. Prilično je smiješan i nespretan pa mu pomaže djevojka, kasnije saznajemo da se zove Zlatka. Pročitale smo je par puta, zaista smo joj dale šansu, ali moja je M. uglavnom radije za čitanje birala nešto od naših knjiga. Baš neki dan sam saznala da i mojoj dvogodišnjoj nećakinji isto nije baš nešto sjela. 


U čemu je problem? Zogu se događaju smiješne dogodovštine, simpatičan je i nespretan; te su (ne)zgode popraćene zgodnim i šarenim ilustracijama koje možete komentirati s djecom, ali sama priča nekako ne drži vodu. Zmaj Zog glavni je lik većeg dijela slikovnice i bit će vam šarmantno kako se marljivo trudi, a baš mu i ne ide. Ali pred kraj mu kraljevna Zlatka otme pozornost i glavnu ulogu, a i sam završetak mi uopće nema veze s ostatkom slikovnice, već je priča za sebe. Poruka koju slikovnica promovira o nenasilju, plemenitosti, pomaganju drugima, ostvarenju svojih snova, pohvalna je, ali prema mom mišljenju ovdje vrlo nespretno izvedena. Imam dojam kao da su se dvije solidne i dobre priče ovdje pomiješale u jednu.  Draga Julia, možeš  ti puno bolje! 

Ako imate obožavatelje zmajeva, posudite, probajte, teksta nema previše, možda će se vama dopasti. I obavezno nam javite svoje mišljenje.  



Nema komentara:

Objavi komentar