ponedjeljak, 4. veljače 2019.

Miš lavljeg srca

Ovo je jedna divna slikovnica koju smo puno puta iščitavali ove zime: Miš lavljeg srca.  Autorica slikovnice je Rachel Bright, prekrasno ju je ilustrirao Jim Field, a izdao Profil, cijena joj je 59,00 kn i dolazi u tvrdom uvezu. Počeli smo je čitati kad je M. imala 3 godine i to je jedna od onih za koje čujete: "Mama, a može još jedanput da pročitamo?"



Priča je to o jednom usamljenom i sramežljivom mišu, neuglednom i sitnom, koji bi želio biti poput lava - okružen prijateljima, glasan, primjetan. Jednog se dana mišić ohrabri i odluči potražiti lava i zamoliti da ga nauči rikati. Hoće li u tome uspjeti te kako će priča završiti, morat ćete pročitati sami. 

Zašto nas je ova slikovnica toliko oduševila? Prije svega to je jedna divna priča o hrabrosti, samopouzdanju i vjeri u sebe:  

No želiš li promijeniti vlastiti život, / prvo se moraš promijeniti SAM

 - kaže mišić prije svog pothvata

Stihovi su prepuni pozitivnih i motivirajućih poruka, a prijevod Ozrena Doležala me oduševio. Koliko sam puta samo čitala slikovnice prepune čudnih rima, nepoznatih riječi samo da uskoče za potrebe rime... Ovdje prijevod jednostavno teče, vokabular je poznat i najmlađima, i vrlo brzo shvatite da vas nadopunjavaju i ubacuju riječi kad čitate. 

Obrat usred priče odraslima će vjerojatno biti očekivan, ali moja malena trogodišnja čitateljica skroz je bila iznenađena. Kraj slikovnice, posljednja poruka,  divna je u svojoj jednostavnosti.

Ilustracije su također divne, tako da smo se na nekim stranicama duuugoo zadržali dok nisam smislila odgovore na sve njena pitanja:-) I prilažem našu najdražu stranicu gdje obavezno par puta moramo okretati slikovnicu : "Mama, sad je lav gore; sad je hipo gore!"


Nema komentara:

Objavi komentar