nedjelja, 24. veljače 2019.

Bontončić za sedam patuljaka

Zanima vas što se dogodilo sa Snjeguljicom nakon što ju je kraljević poljubio? E pa čitale smo slikovnicu koja je svojevrsni nastavak Snjeguljice, a zove se Bontončić za sedam patuljaka.

Autorica je slikovnice Ivanka Borovac, a ilustratorica Branka Hollingsworth Nara. Dolazi u izdanju Turističke naklade, cijena joj je 74,90 kn. 


Priča o Snjeguljici pruža zgodan okvir za ovaj bontončić u kojem su patuljci ti koje treba dovesti u red. Sve počinje pripremom velikog vjenčanja na koje patuljci nisu pozvani jer su nepristojni.  Snjeguljica i kraljević stoga odluče poslati gospodina Finka, Tonka Bontonka i djevojčicu Divljicu da ih pouče lijepom ponašanju. 

Prvi dio radnje, onaj koji se događa na putu do kućice sedmorice patuljaka, nešto je moderniji. Vožnja automobilom djeci je svakodnevica, a život bez mobitela ni mi odrasli više ne možemo zamisliti. Tako ovdje možete saznati zašto djeca ne smiju sjediti naprijed, zašto je važno vezati pojas i zašto se ne smije telefonirati za vrijeme vožnje. Veliki se naglasak stavlja na sigurnost u vožnji što bi vam moglo koristiti ako imate djecu koja ne vole sjedalice.
Divljica je pritom, kao što ime sugerira, ona koja divlja i krši pravila, dok su Tonko Bontonko i gospodin Finko predstavnici reda. Čak i ilustracije zorno predočuju njihove karaktere: Tonko je uredan dječak s leptir mašnom, dok Divljica ima četiri repića na kosi i radi stoj na rukama. 

Drugi dio radnje počinje prilikom susreta s patuljcima. Patuljci su ovdje predstavljeni kao nepristojni i neuredni, gotovo mali divljaci. Stoga dobivaju lekcije iz standardnih područja bontona: pozdravljanje, ponašanje za stolom, urednost. 



Sve je popraćeno šarenim i duhovitim  ilustracijama na kojima su poput parola velikim slovima ispisane i najvažnije poruke ovog bontona. Iste možete pronaći okupljene na posljednjoj stranici: Stvari treba pospremati!, Jutro je uvijek pametnije, ali zube treba prati i navečer i meni najdraža Lijepi snovi dolaze u čiste i uredne sobe Uz to, u tekst su uklopljene i dvije pjesmice patuljaka - jedna o pozdravljanju, a druga o pranju zubi.

Da ti zubi budu zdravu,
na četkicu pastu stavi.
Jako trljaj, četkaj, čisti
pa ćeš moći dobro gristi. (...)

Ovo nije klasičan bonton izvoli, hvala, molim, oprosti s nizom propisanih pravila za svakodnevne situacije. Ali nemojte ga preskočiti ako tražite duhovitu i zabavnu slikovnicu koja možda i vaše najmlađe potakne da budu uredni, pristojni i čisti. Dobra zabava je svakako zajamčena!

A mamama i tatama sigurno će biti zanimljivo kako kraljević balansira između kraljice i svoje buduće supruge Snjeguljice u uvodnom dijelu slikovnice. Ako se slučajno previše uzrujate, i za to ovdje postoji savjet: peršin pod nos, broji do 10, dva kruga oko zgrade!



Nema komentara:

Objavi komentar