četvrtak, 7. veljače 2019.

Riba duginih boja

Moram priznati: moje dijete ne želi dijeliti igračke. Zbog toga me bilo sram bezbroj puta. Znači li to da će biti škrta, je li to karakterna crta ili samo tipična dječja faza? Iskreno se nadam ovo zadnje. Potrošila sam tisuće i tisuće riječi na to, sve uzalud. Najnovija nam je taktika, ne baš pohvalna, kad dobivamo male goste, spremimo igračke koje ne želimo dijeliti u ormar. To je za sad najuspješnija metoda da nam druženja prolaze bez dernjave i vriske. Uglavnom vani ostanu samo Lego kocke, a dodatni je bonus da je dječja soba čista i uredna.

Čemu ovaj uvod, pitate se? Ako i vi imate mališana koji ne voli dijeliti, ovo je slikovnica za vas: Riba duginih boja njemačkog autora Marcusa Pfistera, u tvrdom uvezu i prijevodu Sunčane Škrinjarić te u izdanju V.B.Z.-a, cijena 99 kn. Naša je bila rođendanski poklon. 


Slikovnica govori o ribici Srebrici koja je jedna tašta i ohola ribica jer je jedina ukrašena svjetlucavim srebrnim ljuskicama. Budući da ih ima puno, druge je ribice mole da njima pokloni koju kako bi i one bile lijepe i sjajne, ali ona to, naravno, ne želi te završi sama i usamljena sve dok ne otkrije radost dijeljenja. 

U ovoj smo knjizi uživali u prekrasnim ilustracijama ribice Srebrice i njenih privlačnih ljuskica koje su dočarane nekom vrstom folije koja presijava i privlači male dječje prstiće i poglede.  Ovo je slikovnica koja doslovno sjaji na gotovo svakoj stranici. U našoj je kući poznata pod nazivom Ribica Srebrica i kad je M. traži  uvijek pita da joj čitam Ribicu Srebricu. Jedino što mogu navesti kao nedostatak jest da su neke stranice, osim par rečenica teksta, potpuno bijele. 

srebrica

"Ova je knjiga klasik među dječjim slikovnicama", stoji na koricama. Prvenstveno zato jer obrađuje temu koja je djeci bliska (ili mrska?): dijeljenje, sklapanje prijateljstva. Srebrica nas uči ne samo o dijeljenju kako bismo usrećili druge već i o tome da se dijeljenjem s drugima osjećamo dobro i sebe usrećujemo. A malena neugledna ribica u ovoj će nam slikovnici održati i lekciju o upornosti. Nadam se da će se neke od tih poruka s vremenom usaditi i u glavicu moje M. kojoj se ova slikovnica prilično sviđa.

Nema komentara:

Objavi komentar