srijeda, 27. veljače 2019.

Olujni kit

Otac i sin žive sami u kućici kraj mora. Otac svaki dan rano ujutro odlazi na posao. Dječak ostaje sam kod kuće. Nakon oluje dječak na obali pronalazi nasukanog kita i odluči ga spasiti tako što ga sakrije u kadi. Ipak, zajedno s ocem vraća kita u more. Ovo bi ukratko bila radnja slikovnice. Ovako ne zvuči previše tužno, zar ne?


Autor i ilustrator slikovnice  talentirani je i nagrađivani Benji Davies; dolazi u izdanju Meandra, a cijena joj je 109,00 kn. 

Teksta nema puno - rečenica, dvije na svakoj stranici. Puno se toga može pročitati i između redaka. Ton je rečenica smirujući, pomalo nostalgičan. Već se na prvoj stranici osjeća gubitak,  nema majke - Noa je živio pokraj mora s tatom i šest mačaka. Na drugoj se stranici javlja usamljenost  - Svako jutro Noin je tata odlazio rano.... Jedini prijatelj malenog Noe postaje nasukani mladi kit. Briga o njemu postaje cijeli Noin svijet: Pričao mu je priče o životu na otoku. Kit je znao slušati. Noa je trebao nekoga da ga sasluša. Sinovo prijateljstvo s kitom otvorilo je tati oči i napokon je vidio koliko je Noa usamljen. Tata i Noa vraćaju kita natrag u more, kamo i pripada. Zajedno. 

Sa stranica ove slikovnice kao da progovara usamljenost. Samoća se može namirisati na prekrasnim ilustracijama. Osjeća se tuga zbog nepostojanja majčinske figure, zbog svakodnevnog odlaska oca, zbog rastanka s kitom. Par rečenica ove prekrasne priče može vam dočarati čitav odnos koji ovaj dječak ima sa svojim ocem. S jedne se strane na kraju nalazi tuga zbog gubitka prijatelja, a s druge pak  naposljetku ostvarena bliskost i ponovno uspostavljena povezanost s ocem. Možda je Noa izgubio prijatelja, ali dobio je natrag svog tatu. Ilustracije pred kraj priče pokazuju da tata više ne odlazi na posao.


Pročitajte, uživajte u prekrasnim ilustracijama i pokušajte pronaći svih šest mačaka na njima! Na koricama piše kako je ovo nježna slikovnica koja će vam ugrijati srca. U potpunosti se slažem s tim! 


Nema komentara:

Objavi komentar