nedjelja, 17. veljače 2019.

Vuk koji je ispao iz knjige

M. jako voli životinje. Ma voli, to je preblaga riječ, obožava ih. Tako je svoje mjesto među našim plišanim životinjskim carstvom pronašao i jedan vuk. Vuk koji zapravo nije vuk, nego haski koji je silom prilika preimenovan. Sve slikovnice s vukovima zato kod nas dobro prolaze. Bila je oduševljena čim je vidjela naslovnicu kad sam donijela Vuka koji je ispao iz knjige. Od kad je slikovnica stigla, čitamo ju svaku večer prije spavanja obavezno dvaput i bonus rasprava o knjizi.

Zašto joj je slikovnica baš fora? Priča je to o vuku koji je ispao iz knjige naziva Vuk i našao se u nevolji jer je u Sofijinoj sobi i jedna mačka koja ga želi pojesti. Vuk koji je obično glavni negativac u bajkama ovdje se našao u nešto drukčijoj poziciji. Mali strašni vuk pokušava se vratiti u svoju knjigu, ali neuspješno, pa zato ulazi u druge knjige. Na kraju sretne svima dobro poznat lik (e baš neću reći koga) i baci vam novo svjetlo na jednu poznatu bajku. 

Meni se ovdje svidjelo što, za razliku od nekih drugih slikovnica ovog tipa, ne morate znati te druge priče, te slikovnice u koje vuk ulazi, da biste ovu razumjeli. A kraj ove priče zapravo je  novi pogled na jednu već poznatu bajku i otvara cijeli niz pitanja o njoj. Ovo je jedna od slikovnica koja nakon čitanja obavezno pokrene raspravu, rasplamsava dječju maštu i razvija kreativnost pa tako moram smišljati odgovore na niz pitanja: "Gdje je bila Sofija kad je vuk ispao? Zašto ona nije čula vuka? Zašto je slikovnica pala? A zašto Sofija nije pospremala knjige? Zašto je mačka bila u sobi? Zašto vuk neće nositi haljinu? Hoće li netko ispasti iz naše knjige? Mama, a u koju bi ti knjigu išla?" Tisuću pitanja dok ne nastupi ono svima poznato a sad je dosta priče, vrijeme je za spavanje.

Vuk koji je ispao iz knjige ima i dodatan bonus: potiče urednost 😊. Obavezno nakon čitanja moramo složiti sve naše knjige na polici da nam netko ne ispadne van kroz noć.

Autor je ove slikovnice Thierry Robberecht, ilustrirao ju je Gregoire Mabire. Dolazi u tvrdom uvezu u izdanju Planetopije, a cijena joj je 85 kn.

Ako vam se ova slikovnica sviđa, probajte pročitati i Vuk koji je zalutao u zemlju bajki francuske autorice Orianne Lallemand u kojoj vuk susreće likove iz već poznatih bajki pokušavajući skupiti sastojke za pitu od jabuka. Za tu slikovnicu bi vam ipak morale biti poznate sljedeće bajke: Tri praščića, Vuk i sedam kozlića, Crvenkapica, Lukava lija i crvena koka, Ivica i Marica, Snjeguljica. Lallemand je autorica cijele serije slikovnica o vuku, neke možete naći u nakladi Znanja.

A ako volite vukove kao i mi, potražite i Uljuđeni vuk (Becky Bloom, Pascal Biet) te saznajte kako je jedan vuk upornošću i napornim radom naučio lijepo i izražajno čitati.  Slikovnica je po meni primjerena za 3+, ali mogla bi biti jako zgodna za nekoga tko tek počinje učiti čitati, kao poticaj da se trudi sve više i više, jer  pravi se čitatelj postaje s puno vježbe i truda. 

Na temu vukova moram spomenuti i slikovnicu Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice? (Steve Smallman, Neil Price)  u izdanju Turističke naklade. Vrlo zgodna, duhovita, ali i poučna  slikovnica o tome kako nepoznate osobe mogu biti vrlo opasne. Čitali smo je ljetos i bila nam je odlična, uz nju smo se i dobro nasmijale. Osnovna radnja vam je dobro poznata, ali likovi ovdje imaju posve nove uloge i zadatke. Slikovnice iz te serije definitivno zaslužuju svoj poseban osvrt.

Nema komentara:

Objavi komentar