utorak, 16. travnja 2019.

Nauči kako postati oprezan uz mišicu Mašu

Neke knjige su nam drage jer su prekrasno ilustrirane. Neke imaju super priču i literarnu vrijednost. Neke pak su nam posebne zbog uspomena koje nas vežu uz njih. U nekolicinu takvih spada i ova nestašna mišica Maša o kojoj danas tipkam. Društvo joj čine zečić Karlo i Priče s Voćne farme (Planet Zoe), ali o njima nešto drugi put. Uz te je slikovnice moja mala mišica progovorila. Nije ni bila tako mala, jer joj je dugo trebalo da počne, već nas je sve zabrinula. Zato se i s veseljem sjećam ove slikovnice i kako smo skakali od sreće za svaki no za nož ili mi za miš.


Radi se o slikovnici iz zbirke Živimo zajedno. Puni joj je naziv Nauči kako postati oprezan uz mišicu Mašu, autorica je Adrienne Heymans, ilustratorica Pauline Casters, a izdavač Turistička naklada, cijena 39,90 kn. Uz ovu, u zbirci se nalaze još tri slikovnice: Nauči biti uredan uz medvjedića Brunda, Nauči se lijepo ponašati uz majmunčića Kokola i Nauči poštivati prirodu uz kravicu Šaricu. Meni se možda najviše sviđa medvjedić Brundo koji je toliko prljav da do kraja priče (spoiler alert!) ni ne znate da je on zapravo bijeli medvjed. Tražeći cijenu slikovnica, otkrila sam da su zbirci dodane još četiri slikovnice: Nauči biti pristojan uz slonka Tonka, Nauči slušati uz kokicu Jelicu, Nauči igrati pošteno uz vodenkonja Grgu i Nauči kako se ponašati za stolom uz Jerka vjeverka. Njih, nažalost, još nema u našoj knjižnici.  


U svakoj se slikovnici u zbirci javlja jedan glavni životinjski lik koji vaše mališane kroz zgodnu osnovnu priču uči nešto svakodnevno, opipljivo i životno. Tako je Maša jedna strašno nespretna i neoprezna mišica koja odlazi u veliki grad posjetiti stariju rođakinju Neru gdje nauči da ne smije dirati utičnice ni vruće stvari na štednjaku, kako opasni mogu biti noževi, kako pažljivo prijeći cestu i slično.


Sve u svemu, u ovim slikovnicama možete pronaći zgodne i korisne lekcije o svakodnevnim situacijama, a ispričane su na duhovit i djeci primjeren i zanimljiv način. Ilustracije su konkretno ovdje u Mišici Maši šarene i prepune detalja, što je također povod za razgovor (u našem slučaju je bilo Pokaži sat, pokaži mlijeko...). A na kraju slikovnice još dodatno možete naći popis svih savjeta! Pročitale smo ih četiri i sve su nam zanimljive, ali izdvajamo mišicu jer nas uz nju vežu lijepa sjećanja i uspomene.

Nema komentara:

Objavi komentar