srijeda, 1. svibnja 2019.

Matovilko, operi svoju zlaćanu kosu!

Može li se djetetu oprati kosa bez problema? Kod nas trenutno nema vriske i dernjave, samo puno pregovora u kojem ćemo trenutku za vrijeme kupanja to izvesti. Ali češljanje! Češljanje je naša noćna mora. Češljala bi se jedino onom četkom za male bebe koja ni ne prođe kroz kosu. Sve ostalo je: "Ne, mamaaaa, čupa me!" A nije da ima gustu i dugačku grivu.

I tako odoh ja do knjižnice po pomoć. I našla sam je. Zove se Matovilko, operi svoju zlaćanu kosu!, autor je Steve Smallman, a ilustrator Neil Price. Ovo otkriće izdala je Turistička naklada, a može biti vaše za samo 49,90. Zvuči kao reklama? Zato jer i jest reklama! Moje se dijete napokon češlja bez problema.


Slikovnica pripada seriji Bajke koje su pošle po krivu. Radi se o nizu smiješnih i zanimljivih slikovnica, koje vam donose poznate bajke u novom i neočekivanom ruhu. Čitale smo i Tri praščića i prehlađeni vuk te Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?, a Nisi ružno, pače! čuvamo još uvijek u ormaru dok ne dođe na red. Sve su nam super!

Priču o Matovilki vjerojatno znate. Ono što je ovdje odlično jest da je i ne znate, nema nikakve veze, jer  su bitni elementi ukratko prepričani na stranici ili dvije. Matovilka u ovoj priči odustaje od pranja i češljanja pa joj kosa postane grozna - masna, prljava, smrdljiva, prepuna kukaca i ušiju. Čak je i vještica odustala od penjanja.  U pomoć joj dolaze kraljevići, ali problem je popeti se po takvoj kosi. Tako jedan odustane čim je vidi, drugog napadnu uši (svrbi li vas odmah glava?), a treći se naoruža šmrkom, losionima i četkama te napokon uspije spasiti ne samo Matovilku nego i njenu frizuru. Najdraži mi je dio kad Matovilka pita: "Pretpostavljam da sad želiš da se vjenčamo?", a kraljević odgovara: "Ne, hvala, ali bih te rado ošišao." 




Cijela je serija ovih slikovnica jednostavno fantastična. Osim što su meni osobno urnebesno smiješne, svaka od njih na djeci primjeren način govori o nekom problematičnom području: o važnosti higijene, o nasilju među vršnjacima, o susretima sa strancima i slično. Većina djece predškolskog uzrasta već poznaje bajke na temelju kojih su nastale ove slikovnice pa će im poznati likovi u nepoznatim i iznenađujućim ulogama biti pravo osvježenje i iznenađenje.
A najbolje je od svega što nam ova slikovnica zaista i pomaže. Više nema trčanja hodnikom sa četkom u ruci da vrištećem djetetu prođem dva puta kroz kosu. Sad je ujutro dovoljno samo spomenuti sjećaš li se kako se Matovilkina kosa jako zapetljala jer se nije htjela četkati. Onda je Mirko morao donijeti puno četki i češljeva i duuuugo je češljati i jako ju je čupalo. I tako mi obavimo češljanje bez ikakvog problema.

Nema komentara:

Objavi komentar