nedjelja, 5. svibnja 2019.

Velika tvornica riječi

Zamislite svijet u kojem morate platiti za svaku riječ koju biste željeli izgovoriti. Bi li to bilo tako loše? Možda se ne bismo tako lako razbacivali njima. Možda bismo ih više cijenili i pažljivije birali. Takav svijet opisuje ova slikovnica. Zaista se divim ljudima koji su toliko maštoviti da mogu smisliti cijeli novi svijet, novu stvarnost. 

Autorice slikovnice su Agnes de Lestrade (tekst) i Valeria Docampo (ilustracije). Za prijevod je zaslužna Petra Matić. Izdavač je  ArTresor naklada, cijena 80 kn.

Velika tvornica riječi jedna je topla i dirljiva ljubavna priča smještena u svijet gdje se riječi proizvode u velikoj tvornici, svaku morate skupo platiti, neke odbačene možete pronaći u smeću ili ih ponekad uloviti mrežom za leptire. Samo tri lika dovoljna su da vam dočaraju sve probleme tog svijeta: dječak Fileas zaljubljen u djevojčicu Silvu i njegov konkurent bogati Oskar. Priča je ovo gdje su za ljubav dovoljne tri riječi. Trešnja. Prašina. Stolica. Priča u kojoj vam je lik koji izgovori one čarobne riječi "volim te" zapravo antipatičan. Stariji čitatelji lako će uočiti obrise našeg društva na stranicama slikovnice: ogroman jaz između bogatih koji se razbacaju svojim bogatstvom i siromašnih koji kopaju po smeću.


Ilustracije su također pogođene i prate priču. Tvornica je prikazana hladnim sivim nijansama, a dječak i djevojčica otkrivaju svoje osjećaje na stranicama gdje se prepliću tople nijanse crvene i smeđe.


Mojoj je M. trebalo ponešto objasniti. Mučilo ju je zašto bi netko bacio riječi u smeće i gdje je Fileas pronašao svoje. Na prikazu spiralnog stubišta Oskar joj se činio zastrašujućim naspram nježnih Fileasa i Silve. Osim toga, slikovnica joj se jako svidjela.

Ova će vam priča ukrasti srce. Zaista je pravi dragulj. Jedna od onih koje odmah poželite imati kod kuće i čitati svako malo. Slaba sam na tople ljubavne priče. Uživajte u ilustracijama. 



Nema komentara:

Objavi komentar