četvrtak, 30. svibnja 2019.

Izgubio se jedan zeleni pas

Ova slikovnica dio je serije Pričam ti priču, odakle potječe i Oprostite, jeste li vi vještica o kojoj sam nedavno pisala. Autor je Pascal Biet, a izdavač Školska knjiga, slikovnica dolazi u tvrdom uvezu.








Djevojčica Sara ima psa, zamislite sad, zelene boje. Naravno, čuva ga u kući kao oko u glavi i ne dozvoljava mu da izlazi van što njega čini tužnim, nesretnim i usamljenim. Pa i on bi se igrao s ostalim psima i trčao po travi. Jednog dana Jakov, zeleni pas, iskoristi priliku te izađe van. Reakcije drugih psa na njegovu boju su sve samo ne očekivane. Jakovu sine odlična ideja te odluči uljepšati i sve ostale pse, a dok on priprema teren za svoju ideju, Sara ga traži i lijepi gradom oglase Izgubio se jedan zeleni pas. To je ukratko sadržaj ove slikovnice.



Biti drugačiji ponekad je zaista teško. I Sara je s pravom u strahu za Jakova. Ali isto nas tako ljudi, tj. u ovom slučaju psi, ponekad ugodno iznenade i kad očekujemo napade i osuđivanja, reagiraju potpuno suprotno, ljudski, znatiželjno. Jakov se također brinuo hoće li ga i kako će ga prihvatiti ostali psi kad je izašao, pa je vidio da vanjski svijet ne mora uvijek biti strašan i okrutan kakvim ga zamišljamo.



M. se slikovnica svidjela. Ona uvijek zapne za neki detalj, za neku stranicu. Tako je ovdje zapela na stranici gdje Jakov bere cvijeće. Pa ima stotinu pitanja: je li to njegovo dvorište, smije li gaziti travu, zašto bere cvijeće (jer njoj baka ne dozvoli da ga trga) i tako unedogled...
Sve u svemu, zgodnjikavo i lagano štivo, idealno za 3+. 

Nema komentara:

Objavi komentar