četvrtak, 28. ožujka 2019.

Balončica

Na poklon smo dobile fora slikovnicu simpatičnog naslova - Balončica. Balončica je priča o djevojčici Maši koja je voljela jesti samo čokoladu, kekse i bombone.  Budući da je stalno odbijala hranu, i namirnicama je već bilo dosta takvog ponašanja, pa su dobile krila i odlepršale s tanjura. A Maša je postala tako mršava da je odletjela zajedno s balonom koji je nosila … sve do oblaka gdje je ogladnila i pojela svu hranu koja joj je prethodno odletjela s tanjura.  

Autorica je slikovnice Željka Horvat-Vukelja, ilustracije potpisuje Ninoslav Kunc, a izdavač je Školska knjiga, cijena 49,00 kn.  


Slikovnica je očito namijenjena djeci koja nisu baš obožavatelji zdrave hrane. Jednu takvu imam kod kuće, ne toliko drastičnu u odabiru namirnica kao Maša iz priče, ali prilično izbirljivu. Uvijek kad pročitamo prvu rečenicu - o Maši koja je voljela jesti samo slatko - moja izbirljivica obavezno ozbiljnim izrazom lica prokomentira kako to baš nije u redu. Stranicu po stranicu, osim što čitamo, uživamo u ilustracijama i moramo nabrajati što je sve od hrane koju Maša nije htjela pojesti nacrtano. Čudimo se kad listovi blitve progovore i mole Mašu da ih pojede i smijuljimo kad grašak odlazi s tanjura, jer ni mi nismo obožavatelji istog. 

Duhovita je to i zabavna slikovnica,  s isto tako duhovitim ilustracijama. Nasmijat ćete se i dijalozima koje vode komadići hrane -  komad pizze, na primjer, roni suze jer je Maša rekla da je pizza bljak, a pileći batak s anđeoskim krilima leti prema nebu. A na kraju slikovnice, umjesto biografije autora, možete pročitati njihova vlastita simpatična iskustva s hranom kad su bili mali. Baš zgodan dodatak!


Hoće li ova slikovnica natjerati vaše dijete da počne jesti zdravo i raznoliko? Moje nije. Nije nam to uspjelo ni sa jednom slikovnicom ovakve tematike, iako konkretno ova slikovnica daje prilično dobar savjet: Glad je najbolji začin. Unatoč tome, mi smo se predobro zabavile čitajući, a i dalje je čitamo svaku večer.




.

Nema komentara:

Objavi komentar