srijeda, 13. ožujka 2019.

10 razloga da ih voliš - slon


Znate li onaj osjećaj kad uđete u knjižnicu i vidite hrpu novih slikovnica izloženih na stalku? E to nam se dogodilo u ponedjeljak. Odabrale smo 10 razloga da ih voliš - slon autorice Catherine Barr, s ilustracijama Hanako Clulow, u izdanju Planetopije, cijena 79 kn. 
Postoje još i slikovnice iz iste edicije koje govore o lavu, medvjedu i morskoj kornjači. U našoj su knjižnici imali još i onu o morskoj kornjači, ali smo se ovaj put odlučile za slona. 
Ove bismo slikovnice mogli nazvati mini enciklopedijama jer možete svašta naučiti iz njih, i to ne samo o slonovima. Kao što sam naslov kaže, u slikovnici je nabrojeno i obrazloženo 10 razloga zašto su slonovi super i zašto ih jednostavno morate voljeti. Mi, primjerice, nismo znale da su najstarije ženke glavne u krdu slonova, da se slonovi grle i maze surlama prilikom pozdravljanja te da mogu osjećati tugu. Osim što donose super zanimljive podatke o najvećim kopnenim sisavcima, promoviraju i zaštitu životinja i objašnjavaju zašto su i nama slonovi korisni: na većini stranica nalazi se crveni kružić s naslovom Pokaži da voliš slonove u kojem su predložene ili dodatne aktivnosti (jeste li znali da možete usvojiti slona) ili možete saznati važne informacije kako sami možete pomoći zaštiti i spasiti slonove od iskorištavanja. 


Kod ilustracija nam se svidjelo to što za svaku životinju/biljku/stvar  piše njeno ime, pa osim slonova, možete upoznati i druge životinje s kojima oni žive, naučiti imena biljaka kojima se hrane i slično.


Ovo su super slikovnice za sve malene aktiviste i ljubitelje životinja, a to su zapravo svi trogodišnjaci, zar ne? Dodatan plus imaju zbog toga što već od najmanjih nogu potiču na razvoj svijesti o očuvanju životinja. Jedva čekamo da posudimo i pročitamo i ostale! 

Nema komentara:

Objavi komentar