subota, 16. ožujka 2019.

Škola bontona gospođice Mirice

Tko o čemu, Slovuljko o bontonu. Opet smo jedan bonton dovukle iz knjižnice, još miriši na tiskaru koliko je nov.  Zove se Škola bontona gospođice Mirice. Autor je teksta James Maclaine, ilustracije potpisuje Rosie Reeve, a izdavač je Forum.

Priča je o ovo o malenom rakunu Robertu koji se ružno ponašao sve dok nije završio u jednoj neobičnoj školi - Školi bontona gospođe Mirice. Gospođa je Mirica simpatična mišica s naočalama koje joj daju ozbiljan i strog izgled, baš poput prave ravnateljice.  Neobična je to škola koja poput kakve prave službene ustanove ima svoj grb i svoj moto "Po bontonu miš se poznaje (i svi drugi)". 


U njoj se nalaze Kabinet nesebičnosti u kojem će Robert naučiti vještinu dijeljenja, zatim Ambulanta za pristojne isprike i Laboratorij za pozorno slušanje gdje umjesto kemikalija na policama možete pronaći Oprosti prah i Tinkturu trebaš-pomoć. Također u njoj možete probati riješiti radni listić iz predmeta koji se zove Matematika bontona i saznati, primjerice, koji se pozdravi koriste diljem svijeta te u školskoj ambulanti dobiti recept za pristojnu ispriku.

Prateći Roberta i njegove prijatelje, u ovom bontonu prolazite kroz općepoznate lekcije - od pozdravljanja, uvažavanja drugih i pristojnog razgovora sve do fer ponašanja u sportu i nepoželjnog likovanja.

Bonton je pisan na način da pratite Roberta i osnovnu priču, ali pregršt lekcija pokazuju vam i sporedni likovi koji vode male duhovite dijaloge, taman dovoljne da vidite što je poželjno, a što nepoželjno ponašanje.  

Ovo nije literatura za "prije spavanja" jer moramo puno komentirati čitajući i puno je elemenata, likova i razgovora sa strane koji odvlače pažnju. Vjerujem da će ovaj bonton biti super za starije klince, 4-5 godina, koji će to puno lakše pratiti i uživati u pregršt sitnica. Zaista, škola je razrađena do najsitnijeg detalja, od imena profesora, kabineta i predmeta do naziva kolača, plakata na zidovima škole i knjiga u školskoj knjižnici, svaka je i najmanja sitnica usklađena s pričom o lijepom ponašanju. 

I za kraj: Pristojno ponašanje ne mjeri se brojem lijepih riječi koje izgovaramo ... važno je drugima pokazati da marimo za njih.


Nema komentara:

Objavi komentar